LA CE ESTE BUN INTERNETUL ?
La ce este bun Internetul?
Pentru utilizatorii experimentati ai Internetului, intrebarea asta are deja un raspuns.
Dar fiecare dintre acestia intalneste in fiecare zi oameni care n-au avut contact cu Internetul, si se lovesc de dificultatea de a-i face pe acestia sa inteleaga la ce poate fi folosit Internetul, in afara de situri deochiate si jocuri online.
Asa ca acest articol ofera o sistematizare a avantajelor Internetului, prin analogie cu mijloacele clasice, pe care le cunosc si cei mai conservatori (sper...:-))
Asadar, ce poate oferi el in plus fata de alte mijloace de informare si comunicatie?
Nu este greu de vazut, pentru cine reflecteaza cateva momente asupra acestei probleme.
Dar multi oameni pun in fata pretul mare al unui computer, costul accesului la Internet, eforturile necesare pentru invatarea si desfasurarea activitatilor pe Internet, si par sa prefere comoditatea lucrurilor deja cunoscute, chiar daca noul poate fi mult mai eficient.
Sa trecem in revista ce ofera, de fapt, Internetul, prin comparatie cu ceea ce ofera alte mijloace devenite deja clasice:
-
Informatii de tip text
- ca orice text scris pe hartie sau pe panouri publicitare: carti, reviste, afise, lozinci etc. - toate acestea pot fi publicate si pe Internet, cu costuri mult mai mici.
Internetul are in plus avantajul ca un text poate fi reprodus electronic in oricate exemplare, poate ajunge instantaneu la client si in orice parte a lumii, si poate fi actualizat usor.
Acest avantaj este valabil pentru orice forma de informatii transmise prin Internet. -
Fotografii - publicate de regula in carti, reviste, afise si prin alte metode tipografice, pe Internet.
Fotografiile pot fi vehiculate cu multa usurinta, iar prelucrarea lor nu mai necesita substante chimice si laboratoare cu instrumente optice, ci doar computerul si programele specializate.
-
Inregistrari audio - ceea ce se transmite la radio, sau sonorul emisiunilor TV, de pilda, se poate transmite si pe Internet.
Dar aici exista si avantajul ca inregistrarile audio pot fi stocate in arhive si pot fi consultate la orice ora, nu doar la ora difuzarii lor. -
Inregistrari video - ceea ce fac cinematograful si televiziunea, este perfect posibil pe Internet, cu avantaje suplimentare: filmele pot fi vizionate oricand, la dorinta utilizatorului, iar difuzarea lor nu mai are nevoie de sali de proiectie sau de o retea de televiziune, ci doar de reteaua computerizata.
-
Comunicatie scrisa - ceea ce se face in mod clasic prin scrisori, prin posta, se poate face mai simplu prin e-mail.
Dar intr-un mesaj de e-mail se pot include si imagini, filme, inregistrari sonore, luate direct din computer, deci posibilitatile de comunicatie sunt mult mai vaste. -
Comunicatie instantanee - ceea ce face telefonul, se poate pe Internet in camerele de chat, sau folosind programe de mesaje instantanee ori chiar pentru videoconferinte.
Calitatea si siguranta comunicatiei sunt net superioare. -
Interactivitate - aici se pare ca nu exista corespondent tehnic clasic pentru Internet.
Statul la cozi la ghisee, discutiile adesea inutile cu functionarul de la ghiseu, completarea de formulare si revenirea la coada, toate aceste lucruri pot fi inlocuite pe Internet de paginile interactive, in care utilizatorul este condus exact spre ceea ce are nevoie si formalitatile sunt simplificate la maximum.
El poate face aceste lucruri de la el de acasa. -
Distribuire de produse - formula clasica a magazinului sau a retelei specializate de distributie poate fi inlocuita, cel putin pentru produsele informationale si digitale, cu distributia prin Internet.
Carti, reviste, informatii, imagini, filme, programe de computer - toate acestea pot fi difuzate prin Internet.
Uneori, ele pot fi insotite de trimiteri postale daca includ si alte obiecte care trebuie livrate.
Si lista nu se va opri aici.
Au aparut sau vor apare si in Romania platile online, operatiunile bursiere de la distanta, invatamantul de la distanta si chiar telelucrul - cand omul sta acasa si lucreaza pe computerul sau, iar cand incheie lucrarea o trimite prin Internet la beneficiar, si isi primeste banii prin posta sau prin banca.
In Romania, inca sunt putini aceia care realizeaza cat de mult pot beneficia de pe urma Internetului.
Managerii care nu inteleg avantajele Internetului evita sa-l trateze ca pe un instrument de baza.
Chiar cei care folosesc deja Internetul il privesc ca pe o cale suplimentara de comunicatie, sau chiar ca pe un amuzament.
Utilizatorii individuali care efectiv valorifica Internetul, sunt destul de putini inca, fiindca exista inca, la multi, acea fascinatie a abundentei de informatii si posibilitati, dar care nu este integrata si intr-un plan concret de exploatare a acestei resurse imense.